II konkurs kulinarny „Gęsina na imieninach”

30 października zorganizowany został II konkurs kulinarny „Gęsina na imieninach” wraz z Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu, Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy, Poznański Klub Biesiadników oraz Hotelem Moderno w Poznaniu, partnerem konkursu byli m.in. Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu oraz de’GUSTATOR PR, a do udziału zaproszono restauracje, bary oraz gospodarstwa agroturystyczne nie tylko z Wielkopolski, ale też z całego kraju.

Do konkursu zgłoszono 19 uczestników, których zadaniem było wyserwować gęsią przystawkę i danie główne z gęsi. Dania oceniał trzynastoosobowy skład jurorski, który tworzyły szefowe i szefowie kuchni, znawcy gastronomii, publicyści kulinarni i blogerzy. Przystawki i dania główne oceniano oddzielnie. Wielu lokalom przyznano rekomendacje „TUTAJ na gęsinę”, co ma pomóc w znalezieniu najlepszych restauracji serwujących dania z gęsi w sezonie 2018-2019.