Targi edukacyjne

W dniach 1-3 marca 2019 na Międzynarodowe Targi Poznańskie odbyły się Targi Edukacyjne. jak co roku Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy oraz Grupa ABC Kuchni zorganizowała wystawę promującą Święta Wielkanocne. Jej autorzy, jak zwykle chcieli pokazać tradycję polskich najbardziej mięsnych świąt. Było bardzo apetycznie.
W tym roku po raz pierwszy w organizację włączyła się Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu.

Na Targach Smaki Regionów na Międzynarodowe Targi Poznańskie we w dniach 29-30 września czekała nie lada gratka dla miłośników kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej. Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy przygotował na scenie kulinarnej pokaz pod nazwą 3 Razy Wielkopolska: Wielkopolscy kucharze i wielkopolskie gotowanie wielkopolskiej białej.

Wystąpienie to przede wszystkim promocja kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej, która w roku ubiegłym została wpisana na Listę Nazw Produktów Chronionych na terenie Unii Europejskiej.

W gotowaniu udział wzięli kucharze wielkopolscy:
Pierwszego dnia swoje dania zaprezentowali:
Andrzej Gołąbek Republika Róż
Polędwica wieprzowa dojrzewająca w sous-vide, obtoczona w amarantusie, majonez z pora, purre z dyni, krokiet z surowej kiełbasy w panko.
Wojciech Wojtkowiak Restauracja Pod Niebieniem
Pierogi z białą kiełbasą, puree z kalafiora z jabłkiem i palonym masłem, bulion z chrzanu i gorczycy, żel z żółtka z wędzoną papryką.
Krzysztof Kucharski 3kolory Malta
Burger z białą kiełbasą, bułka słodowa, konfitura z cebuli, cheddar, lazur, sos musztardowy.
Maciej Piątek Stek & Grill Hotel Moderno
Rolada z białej kiełbasy pieczona w piwie z zielonym jabłkiem, krem z kiszonej kapusty, brioche z kminkiem

Wydarzenie patronatem objęła Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu (byliśmy także współorganizatorami) oraz Poznańska Spiżarnia Biesiadników. Patronat medialny objął Przegląd Gastronomiczny.